Cockerens smukke pels er en fryd for øjet, vel at mærke hvis den er velplejet.
Cockere fælder hele tiden, hver dag taber de lidt hår, og hvis man ikke selv fjerner
de løse hår fra hunden må man fjerne dem fra gulvtæpper og møbler.
Det letter altså rengøringen hvis man daglig reder og børster sin cocker
igennem. Det kan gøres på 5 - 10 minutter.
Hvalpe kan have en stor uldpels, som imidlertid fældes, når hvalpen bliver omkring et år gammel.
Det kan være fristende at prøve på at klippe lidt i den store hvalpepels, men det må der advares
kraftigt imod. Selv om hvalpen ligner en " miniafghaner" så vent med at fjerne hvalpeulden til den
er løs og kan fjernes med kamme og fingre. At klippe i en hvalpepels kan ødelægge den for livstid.
Man kan klippe poterne, halen og under ørerne, så øregangene er fri for hår,
men ellers må man nøjes med at bruge kamme og fingre, væbne sig med tålmodighed.
Den tykke pels skal redes igennem helt ind til skindet, så alt filter fjernes,
dette gælder også for ørerne. Hold fast i skindet og træk kammen igennem, mens den ligger næsten fladt mod skindet.
Man skal næsten mere trække end rede. Det er overraskende så meget hår, der kommer af
Et bord, der står fast og har en ru overflade, så hunden står fast, en grovtandet kam og en fintandet kam,
den grove til ører, gehæng og faner, evt. en underuldskam, ikke en trimmekniv, da denne er skarp og skærer hårene over,
hvilket eller underuldskammen ikke gør. En almindelig saks og en effileringssaks, en almindelig børste og en
stålbørste (karte) samt noprede fingertutter en gummihandske til plukning.
Den første betingelse for et godt resultat er, at hunden er omhyggeligt gennem- redt,
før man begynder den egentlige trimning. Det er umuligt at trimme og klippe korrekt i en uredt og filtret pels.
Hunden skal virkelig være redt til bunds over det hele, husk især steder som ,
under og bag ørerne, i armhulerne , i lysken og på indersiden af lårene.
Før man begynder den egentlige trimning. Det er umuligt at trimme og klippe korrekt i en uredt og filtret pels.
Hunden skal virkelig være redt til bunds over det hele, husk især steder som ,
under og bag ørerne, i armhulerne , i lysken og på indersiden af lårene.
At trimme vil sige at fjerne døde og løse hår fra den levende pels med fingrene og kammene,
og når det er gjort, at forme den levende pels nænsomt, så hunden tager sig bedst mulig ud.
Det er forkasteligt at begynde med saksene, før fingrene og kammene har gjort deres arbejde.
Det er som at luge et urtebed med en græsslåmaskine. Kammene skal glide på skrå gennem pelsen,
og de hår, der samler sig, skal man lade blive siddende, da de virker som en "modbremse"
og bevirker at man får endnu flere døde hår med. Hvor pelsen er mat f.eks. på hovedet og lårene
skal man nappe ihærdigt med tommel- og pegefinger. Det er også effektivt at "kradse" med fingerspidserne
(ikke med neglene) ned over ryggen og siderne på hunden, når den sidder. Brug begge hænder i jævne tag.
Alt overflødigt hår over issen redes og plukkes af. Man skubber det bløde hår op,
holder igen med den ene hånd og plukker ganske små totter af ad gangen, så gør det ikke ondt.
Ørene plukkes på den øverste tredjedel, så den karakteristiske lave ansætning understreges.
Resten af øret redes grundigt til alle løse hår er væk. Hårene rundt om øregangen klippes af, så øregangen får luft.
Små strithår på snuden fjernes med fingrene, så det fine stop markeres.
Følehårene må ikke plukkes, det gør ondt. De kan blive siddende eller klippes af.
Pluk ned over nakken og skulder. Følg hele tiden hårets naturlige fald, det er den bedste rettesnor.
Foran på struben og ned til brystbenet redes og plukkes så meget af som man kan, derefter effileres forsigtigt.
Strithår (barder) på underkæben klippes af med almindelig saks, så struben og hals ser glat og tør ud.
Derefter holdes hovedet op og ørerne tilbage. Fra roden af øret ned til adamsæblet løber hårene sammen ligesom i en "brænding"
Her effileres væk, så øret kan falde helt ind til halsen og kinden og understrege hovedets ædelhed.
Det er en almindelig begynder fejl at klippe fanen af op til hælknuden, så fanen stumper 3 -4 cm. over gulvet.
Fanen skal stå på gulvet, ellers kommer poterne til at virke for store og håndleddene for svage.Fanerne redes og plukkes,
så de bliver tynde og fine. Hvis de er for kraftige, kan man effilere forsigtigt på indersiden. Udvendigt effileres kun,
hvis strithår får hunden til at se ud, som om den har løse albuer. Engang imellem skal man studse fanernes længde.
Hold forbenet vandret, så fanen hænger løst ned og studs med almindelig saks hårspidserne af. Nogle skråner fanen,
så den er længst ved albuen og lidt kortere ved foden
Hårene foran på låret formes med saks, så den rette knævinkling understreges. Dette er som regel kun nødvendigt på
hunde med rigelig pels og meget fyldigt gehæng.Lige under halen i en trekant fra anus og ned til, hvor skørtet begynder,
effilerer man strithår væk, så de ikke får hunden til at se for lang ud.
Skørtet redes, og alt hvad der falder indad , lader man sidde, mens det der falder udad,
plukkes og effileres væk. Hælene skal være korte og tykke, så de skal ikke klippes for tæt.
Er hunden lidt trang bagtil, klippes hælene tætte på indersiden, mens man lader lidt rigeligt hår sidde udvendigt.
Er hunden lidt hjulbenet, gør man omvendt
Poterne skal være runde som kattepoter. Det opnås lettest hos hunde med rigelig pels. Man klipper med almindelig
saks poternes underside så tæt som muligt og fjerner eventuelle ler- og filtklumper.
Man skal ikke klippe op imellem trædepuderne, så kan hunden ikke gå i sne, ligesom der let kan komme eksem,
når de nøgne trædepuder gnider mod hinanden. Derefter klippes langs potens kant.
Hårene mellem tæerne skubbes op og effileres af, men ikke for tæt. Klip ikke op mellem tæerne,
så de kommer til at ligne søstjerner. Puks forsigtigt af med almindelig saks. Nogle har her glæde af en buet saks
Til sidst børstes hunden igennem for at få pelsens
glans frem. Studér så værket med skarpe øjne, så småfejl opdages og
rettes. Er hunden lidt korthalset, "flyttes" brystbenet lidt længere ned
ved effileringssaksens hjælp, så halsen kommer til at se længere ud. Er
hunden lidt for lang, trimmer man ret tæt foran skuldrene ved brystbenet
og ser til at skørtet ikke stritter bagud, i så fald må det tyndes ud, så
hunden kommer til at se kortere ud. Har hunden en ret stor og lang pels,
selv efter at man har redt og plukket den igennem, ,å man forsigtigt korte
den af med effileringssaksen, til den passer. At plukke de fastsiddende,
levende hår af, er synd for hunden. Det gør ondt. Skal hunden trimmes til
udstilling, må man gå i gang i god tid. Trim hunden igennem ca. 4 uger før
udstillingen, så eventuelle fejl kan nå at gro ud igen. Brug resten af
tiden til at holde pelsen ved lige. Er man begyndt i god tid, får pelsen
tid til at sætte sig og virker naturlig, så man ikke møder med en hund,
der ser overtrimmet og forklippet ud